6.9.2014

WORK HARD PLAY HARD

Bloomington, Indiana ja Chicago, Illinois 

Kaksi ensimmäistä työviikkoa on ohi. Niiden välissä on ollut kolmen päivän viikonloppu, koska syyskuun ensimmäisenä maanantaina vietetään Yhdysvalloissa Labor Dayta eli vappua. 

Kahden viikon aikana olen päässyt osoittamaan akateemisen pätevyyteni opettajanpöydän molemmin puolin. Esimerkiksi olen emännöinyt bingoa salmiakkipanoksilla ja katsonut Bruce Springsteenin musavideoita YouTubesta. 

Viime aikoina seuraavat asiat ovat olleet mielestäni erityisen hauskoja: 

1. Suomi rokkaa. Indianan yliopistossa suomea voi opiskella introduction-, intermediate- ja advanced -kursseilla. Oppitunnit kestävät 50 minuuttia, niitä on neljä tai viisi kertaa viikossa ja ne ovat (tähän mennessä olleet /ainakin minun mielestäni / toivottavasti) iloisia. Onhan hipsterimäisen koolia opiskella suomen kaltaista eksoottista pikkusalakieltä, josta kukaan muu ei tiedä. 

Ensimmäiselle oppitunnille leivoin korvapuusteja. Toisella oppitunnilla tutustuttiin kaveriin tiedustelemalla ”mikä sun supervoima on?” ja vastaamalla esimerkiksi ”mun supervoima on muodonmuutos”.  Kolmantena päivänä sniikkasimme pelaamaan mölkkyä toimiston taakse puistoon.

Meikän naamaa lähetetään joidenkin kurssien aikana videoluentoina Ohioon ja Wisconsiniin.
Kato äiti!
2. Kurssirekisteröintihommat ovat viimein hanskassa. Ja hanskat jossain matkalaukun pohjalla, koska täällä on edelleen päivittäin plus 30 lämmintä ja auringonpaisteessa vielä 300 astetta enemmän. 

Fulbright-diiliin kuuluu, että saan opiskella kohdeyliopistossa muutaman yliopistokurssin ilmaiseksi. Kurssirekisteröintiä varten minun tuli googletella kiinnostavat kurssit, googletella kursseja opettavien professorien yhteystiedot, raapustella kohteliaat sähköpostit professoreille kiinnostukseni osoittamiseksi, tulostella, täytellä, liitellä, kyräillä, googlemapsitella laitosten sijainteja, hymyillä hampaat nenässä, toimitella lomakkeita toimistoihin, repiä pelihousut, odotella viitisen päivää (joiden aikana kokeilla kolmesti, josko rekisteröintini näkyisivät tietokannoissa [eivät näkyneet]) ja poljeskella pyörälläni edestakaisin kampusta. 

Toissa viikon tiistaina saapastelin luentosalin takapenkkiin melkoisen pörheänä, kun olin viimein enrollannut itseni kursseille From Elvis to Springsteen ja Perception of Foreign Accent.

Ympäri kampusta

3. Oravat ja maaoravat. En ole vielä ottanut selvää, millaisia bigmacpähkinöitä paikalliset kampusoravat pistävät poskeensa, mutta jostain syystä oravat Bloomingtonissa ovat pienten kissojen kokoisia. Ja lihaksikkaita. Selkä- ja hartialihakset pullottavat kuin kurreilla olisi vuosien maitorahkakuuri takana. 

Maaoravat puolestaan ovat tosi söpöjä. Ensimmäiseen maaoravaan törmättyäni ajattelin, että kyseinen orava oli maailman ihanin ikinä. Sittemmin olen nähnyt sata sen identtistä kaveria, tikun, takun ja pakun. Eilen kuulin, että itse asiassa koko kampus kuhisee maaoravia, ja ne ovat rottamainen riesa.

4. Hiiri, joka herätti minut tiistaiyönä rapistelemalla sänkyni viereistä roskakoria ja joka suhahti salakavalana piiloon pöytäni alle, kun laitoin valot päälle. Mongolialaisen kämppikseni mielestä sekä hiiri että minun hiirenmetsästyskiljaukseni eivät olleet erityisen hauskoja.

5. Kansainvälinen tunnelma. Indianan yliopistossa on paljon opiskelijoita, assistentteja, opettajia ja tutkijoita eri puolilta maailmaa. Ilmapiiri on avoin ja liberaali(hko) ja ihmisiin on helppo tutustua.  Bloomington on myös täynnä erilaisia kansainvälisiä ravintoloita. Muun muassa Dalai Laman isoveljellä on täällä tiibetiläinen ravintola. 4th Streetillä ravintolat ovat vieri vieressä, ja ne on koristeltu värikkäin valopalloin.

6. Begin Again -elokuva, jonka katsoin elokuvateatterissa Chicagossa ja josta seurasi hiljaista tunteilua kotia ja kaukaisia kavereita kohtaan. On jännää katsoa Amerikkaan sijoittuvaa elokuvaa Amerikassa, kun alkaa tuntua siltä, että eikä mähän oon just tuo henkilö just tuolla kadulla tekemässä just tuota samaa, vaikka oikeasti ei ole sinne päinkään. Suosittelen elokuvaa, koska Keira Knightley, New York ja kohtaus, jossa kävellään ulkona ja kuunnellaan iPodista suosikkibiisejä korvalaput korvilla uuden ystävän kanssa keskellä yökerhoa, sulattavat sydämen.


7. Chicago, jonne karkasin heti kolmen päivän viikonlopun koettaessa. Chicagossa kuuntelin jazzia Millenium Parkissa, otin peilikuvia pavunmuotoisesta Cloud Gatesta, hypin onnenpekkoja Michigan-järven rannalla, söin hyvän välimerellisen salaatin, näin Minneapoliksesta saapuneita kavereita, kävin Kid Cudin keikalla, löysin boheemeja vintage-kauppoja, seikkailin, kikkailin, eksyin ja hihittelin. 


8. Kaikki kerhot, joihin aion liittyä. Yliopistoarkeen kuuluu, että ollaan sosiaalisia ja liitytään kerhoihin. Toissapäivänä kävin kerhojen esittelyfairissa, jossa toriaukiollinen erilaisia kerhoja mainosti toimintaansa ja tarjosi karkkia. Kerhoja löytyy videopelikerhoista kerhoihin, joissa kasvatetaan itse oma luomuruoka. Huomenna aion käydä Harry Potter Societyn viikottaisessa kokouksessa, koska olen utelias näkemään, kuinka täkäläiset jästit muka pelaavat huispausta. 


9. Free food. Erilaiset järjestöt järjestävät meille receptioneita ja eventtejä, joissa tarjotaan ruokaa. Tapahtumissa kirjoitetaan oma nimi ja kansalaisuus valkoiselle lapulle rintaan ja sitten minglataan, jaetaan käyntikortteja ja lähetetään friendrequesteja (Oletteko muuten koskaan miettineet, miksi suomen kielestä ei oikein löydy järkevää käännöstä sanalle 'mingle'? Ehkä voisimme alkaa minglata vähän enemmän.). Tapahtumissa on kivaa. Tunnen jälleen usein itseni onnekkaaksi, kun minulla on mahdollisuus olla osa tätä yhteisöä.


Kohdan 6 innoittamana lähetän koti-ikäväiset rutistukset kotiin ja kavereille!

Peace and love!

Elisa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti