24.8.2014

INDIANASSA KUUKIN ON KUUMEMPI

11.8.–23.8.2014 Bloomigton, Indiana, United States

Olen asunut Bloomingtonissa Indianassa kaksi viikkoa. Täällä on niin kuuma, että olo on ulkona kuin kilpavitosen jäljiltä, vaikka seisoisi ihan paikallaan. On myös niin kosteaa, että pyykit kuivuvat kolmessa päivässä ja hiuksissa on kestotilauksella märkäkampaus.
Asunnossani on keittiö, olohuone, kylpyhuone, siivouskomero, kaksi makuuhuonetta ja mongolialainen kämppis nimeltä Bud. Bud on 29-vuotias englannin kielen opettaja.
Huomioikaa nousevan taiteilijan Ikkunamaalia aaltopahville -teos vasemmassa yläkulmassa
Asunto sijaitsee mäen päällä. Rakennus kuuluu yliopiston asuntoloihin, muttei ole tarkoitettu ensimmäisen vuoden opiskelijoille. Työhuoneelle viiletän polkupyörällä aamuisin alamäkeä 8 minuuttia. Työhuoneelta takaisin kotiin huohotan iltapäivisin 18 minuuttia.
Asuntoon on viritetty kaksi pyydystä mahdollisia torakoita varten. Tähän mennessä en ole nähnyt yhtäkään. Torakat ovat olleet ainoa asia, jota olen Bloomingtonissa pelännyt, joten turvassa ollaan, äiti.
Kahden viikon aikana huomioni on kiinnittynyt esimerkiksi seuraaviin asioihin:

Elisa ja kampuskaupunki
Asun kampuskaupungissa. Kampus on suurin koskaan näkemäni, sillä sen ympäri autolla (milläs muullakaan) ajaminen kestää 25 minuuttia. Kampuksella asuu ja opiskelee yli 40 000 opiskelijaa, joten Bloomingtonin väkiluku tuplaantuu ensi viikolla, kun yliopiston kurssit alkavat. Alueella on vanhojen linnamaisten rakennusten vuoksi tylypahkamainen tunnelma. Olen nähnyt myös taidemuseon, teatterin, elokuvateatterin, hautausmaan ja amerikkalaiset pikaruokalaketjut.
Kampuskaupungin top 3 kahden viikon jälkeen: 1. Eipä muuten pelota 2. Kivat kukka-asetelmat 3. Ruoka, jumppa ja kaverit 10 minuutin säteellä.
Kivoja kukkia
Taiteilijat taidemuseolla
Elisa ja amerikkalainen supermarketti
Suurimmat ruokaostokset on taloudellisinta tehdä amerikkalaisessa supermarketissa. Lähimmät supermarketit sijaitsevat 15 minuutin pyöräilymatkan päässä asunnoltani, mutta marketteihin kuuluu ajaa autolla. Jalkakäytävät markettien ympärillä kiemurtelevat epäloogisesti ja saattavat loppua kesken. Marketista toiseen on helposti matkaa 700 metriä, vaikka kyse on viereisestä korttelista. Alue on reunustettu pikaruokaketjujen drive in -versioilla. Ostoskasseista tulee painavia, koska kaikki myydään perhekokoina.
Ensimmäisellä ruokaostoskerralla saimme autokyydin kotiin ystävälliseltä tädiltä, joka ihmetteli kävelyaikeitamme. Toisella ruokaostoskerralla sata vastaan ajavaa autoa seurasi sivusta, kun ähelsin kuuden kauppakassin kanssa pyörällä ylämäkeä ylös. Kolmannella ruokaostoskerralla löysin toiselta puolelta kaupunkia pienen luomuruokamarketin, josta ostin ruisleipää ja raejuustoa.

Elisa ja kodin sisustus
Ihmiset Bloomingtonissa ovat ystävällisiä ja avuliaita. ”Oh wow Finland” on jo tuttu juttu. Kohteliaisuuksia jaetaan sen kummempia kakistelematta. Olen saanut muuttoapua, kursseillerekisteröintiapua, jumppapaikanetsintäapua, muuta suunnistusapua, ruoka-apua ja kantoapua. Avunpyyntötilanteessa on hyvä muistaa tervehdykset, kuulumiset, kestohymy, koiranpentukatse, mahdolliset kehut ja lopputoivotukset.
Tänä aamuna sisustin asuntoni osallistumalla International Furniture Give-Away -tapahtumaan satojen vaihto-opiskelijoiden kanssa. Tapahtuma toimi vapaaehtoistyöllä ja oli yksi parhaiten organisoiduimmista tilaisuuksista, joissa olen koskaan ollut. Tapahtumassa saimme valita kotiimme käytettyjä huonekaluja ja kodintarvikkeita. Parin tunnin päästä vapaaehtoistyöläiset kantoivat asuntooni keittiönpöydän, puisen valkoisen sängyn, peilin, vaasin, lampun, pölynimurin, tuolin ja paljon keittiötarvikkeita. Nyt on riemu leipoa korvapuusteja maanantain ensimmäiselle suomen tunnille.

Elisa ja paperihommat
Bloomington on osoittautunut paperihommien paratiisiksi. Jokainen uusi rakennus, asia tai ihminen vaatii aluksi lomakkeen täyttämisen. Ilman täytettyä lomaketta mikään ei liiku eikä poikkeuksia tehdä. Olen päässyt täyttämään vuokrasopimuspaperin, asunnonkuntopaperin, asuntolaorientaatiopaperin, terveyskeskuspaperin, kurssirekisteröintipaperin, vakuutuspaperin, urheilukeskuspaperin, opiskelijarekisteripaperin, internetasiapaperin, opiskelijakorttipaperin ja monenlaisia ilmoittautumispapereita. Paperit toimitetaan niihin erikoistuneisiin toimistoihin yksitellen kävelemällä kampusta ristiin rastiin. Jopa uudella retrolla polkupyörälläni on nyt paperihommat kunnossa, parkkimaksut maksettuna ja pieni sininen tarra etukeulassa.

Elisa ja ennakko-oletukset
Olen oppinut kahden viikon aikana, kuinka helposti näkee sen, mitä olettaa näkevänsä. Samaan aikaan jää helposti näkemättä se, mitä ei oleta.  Turhista ennakko-oletuksista eroon pääseminen olkoon yksi tämän vuoden tavoitteistani.
Esimerkiksi olin olettanut, että joudun maksamaan täällä kaikista palveluista, mutta nyt olenkin törmännyt ilmaisiin vapaaehtoistyöprojekteihin. Viime keskiviikkona vaihdoin itse (ihan itse, iskä!) polkupyöräni eturenkaan rikkoutuneen sisäkumin Community Bike Projectissa, jossa vapaaehtoiset pyöräilijäpojat neuvoivat minulle, kuinka moinen taikatemppu tehdään. En myöskään enää oleta, että muille vieraiden kielten opetusassistenteille on itsestäänselvää, kuinka liikennevalot toimivat tai kuinka tytöt voivat myös liittyä urheilukeskukseen. Toissapäivänä kävimme jo hip hop -tunnilla.
Madina vaihtaa renkaan
Meikän menopeli

Kiinnostavia keskusteluita opetusassistenttien kanssa ovat antaneet seuraavat aiheet:
a) Individualismi vai kollektivismi? Onko parempi, että hoitaa asiansa itsenäisesti vai yhteistyöllä?
b) Käsitykset turvallisuudesta. Onko liikenne turvallista? Onko ulkona turvallista? Onko kummituksia olemassa?
c) Perheasiat ja tyttöjen jutut. Muut assistentit asuvat perheidensä luona siihen asti, kunnes menevät naimisiin. Lähes kaikkien assistenttien kulttuureissa perhe joko päättää tai ainakin vahvasti vaikuttaa avioliittoon. Muiden silmissä vaikutan pojalta kasvatuksineni.
d) Suhtautuminen tasa-arvoon. Saan purra hammasta mielisairauskommenttien kohdalla.
e) Tasapainottelu oman ja yhdysvaltalaisen kulttuurin välillä. Kuinka paljon adaptoitua Amerikan arkeen, kun kuitenkin tarkoituksena on toimia oman kulttuurin lähettiläänä?

Euraasian laitoksen assistentit

Hikisiä halauksia uuden keittiönpöydän ääreltä!
Elisa
Date Night

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti