12.4.2015

BLOOMINGTONIN KEVÄT

Bloomington, Indiana

Kevät tietää hyvää: Bloomington is blooming! Keltaisia tulppaaneja, vihreyttä ja ulkona riehuvia undergrad -opiskelijoita.

Kun työtahti kampuksella on venyttänyt työpäivät yli kymmentuntisiksi, olen laiskistunut kuulumisten kirjoittamisessa. Elossa kuitenkin ollaan, kaverit ja äiti, ja hienosti menee!

Tässä vaiheessa assistentin aikani lähestyy loppuaan. Poislähtö inspiroi paniikkiin. Kaikki suosikkiasiat pitää ehtiä tehdä vielä viimeisen kerran.

Melkoinen elämysten vuosi on takana. Siksi välillä on tärkeää tarkastella, mitä onkaan tullut koettua.
 

1. Olen pyöräillyt edelleen.

Vuosi jää muistoihin pyörätalvena. Mielessä siintää jo nyt romantisoitu kuva itsestä viilettämässä väärään suuntaan yksisuuntaista katua auringon laskiessa violetinoranssille taivaalle, kampuksen kellotornien kiiltäessä taustalla ja pyöränkori höyryten juuri leivottuja suklaakurpitsakeksejä.

Minä ja pyöräni olemme jo aika kuuluisia Bloomingtonissa. Olen se outo tyttö, joka pyöräilee säällä kuin säällä tapahtumiin ja valittaa, jos pyörälle ei ole parkkipaikkaa. Pyörä on yritetty varastaa kerran.

Baked Street's back, alright!

2. Olen jatkanut edustamista tapahtumissa, joissa saa ilmaista ruokaa.

Kansainvälinen yliopistoympäristö on siitä kiva, että laitokset järjestävät vuoron perään erilaisia juhlia, jossa eksoottisten esitysten lisäksi tarjoillaan buffet-illallinen. Buffet on usein monipuolinen ja teemaan sopiva. Viimeisimmät ilmaisen ruuan bileet ovat olleet kiinalainen uusivuosi, Viron itsenäisyyspäivä, Unkarin vuoden 1848 vallankumouksen muistopäivä, Keski-Aasiassa juhlittava Navruz-juhla ja afrikkalaisten kielten festivaali.


3. Spring breakilla menin Chicagoon.

Se oli kolmas kertani Chicagossa, ja edelleen oli tuulista, urbaania ja rosoisen jatsahtavaa. En ihmettele, miksi Chicagolla on gansterikaupungin maine. Tällä kertaa keitin erikoisia sieniä kiinalaisessa hot pot -keitossa Chicatownissa ja näin, kun joki oli värjätty Saint Patrick's Dayn takia kirkkaan vihreäksi.

Slow life, fast bikes

Kiinalainen hot pot



4. Juhlin suomen tunnilla Pyhän Urhon päivää.


Pyhän Patrikin päivän juhlallisuuksiin valmistautuessa kävi ilmi, että 1950-luvulla Amerikassa amerikansuomalaisia oli ärsyttänyt, kun irlantilainen pomo oli ylpeillyt liikaa Saint Patrick's Daylla. Kateellisuuksissaan suomalaiset olivat keksineet oman juhlan suomalaisesta pyhimyksestä, Pyhästä Urhosta, joka oli muinoin pelastanut suomalaiset viinirypäleet (MITKÄ VIINIRYPÄLEET?) keihästämällä satoa tuhonneet heinäsirkat. Asiaan kuului (tietysti) mystinen hokema "Heinäsirkka, heinäsirkka mene täältä hiiteen!" Amerikansuomalaiset valitsivat juhlapäiväksi päivän ennen Pyhän Patrikin päivää eli 16:nnen maaliskuuta.

Indianan yliopiston suomen kurssilaiset tekivät juhlan kunniaksi savesta koruja party outfitteihin ja koristelivat elintarvikeväreillä muffinseja.



4. Näin tiikereitä.

Vapaassa Amerikan maassa on vapaus omistaa tiikeri. Jos kuitenkin tiikeri alkaa ahdistaa, on Amerikassa vapaus hylätä se. Hylätyille lemmikkitiikereille ja vanhoille sirkusleijonille on olemassa keskellä Indianan metsiä vanhainkoti. Sen nimi on Exotic Feline Rescue Center. Vanhainkodissa on hoidossa yli sata iäkästä kissaeläintä. Suurin osa kisuliineistä on ylipainoisia tai vahvan lääkityksen alaisia.

Pullukka lounaan jälkeen


5. Karkasin pääsiäiseksi Torontoon.

Ajoin autolla (eli luin karttaa) kymmenen tuntia (ajoimme vain kerran väärään suuntaan, emmekä kolaroineet). Olin yötä vanhassa amerikansuomalaisten asuttamassa talossa, jossa asui vuokralla suomalaisia korkeakouluharjoittelijoita.

Torontossa
a) Ostin Kinder-suklaamunia.
b) Pelasin Unoa panoksena Kinder-suklaasta tehty pupun pää.
c) Suklaan kanssa meni överiksi (yllätys?).
d) Kiipesin CN Toweriin toteamaan, ettei siinä oikeastaan ole mitään nähtävää.
e) Menin laivalla saareen kuvaamaan jäiden lähtöä ja kaupungin siluettia.
f') Pääsin Maple Syrup -festivaaleille katsomaan, kuinka siirappia tehdään. Söin pannukakkua.
g) Ostin lisää Kinder-suklaamunia, ja salakuljetin ne auton hanskalokerossa USA:han. USA:ssa Kinder-suklaamunat on kielletty niiden vaarallisuuden takia.
h) Vietin sunnuntai-iltapäivän Detroitissa ja näin, millainen kummituskaupunki siitä on tullut autoteollisuuden kuoltua.
i) Päädyin kuuntelemaan paljon (eli liikaa) Kaija Koota. Kotimatkalla aloin analysoida Kaijan metaforisten lyriikkojen merkityksiä.


Canada, eh?

CN Tower
Detroit zombieland

6. Olen ollut helpottunut, että viimein Bloomingtonissa on niin lämmin, että ne muutama sata maissisiirapissa kyllästettyä muoviraajaista yliopisto-opiskelijaa, jotka kahlasivat koko talven urheilushortsit jalassa kampuksen halki, ovat nyt viimein saaneet seuraa muistakin.


7. Olen puhunut suomalaisesta koulusta.

Muutama innokas (vaiko ajattelematon?) yliopistoprofessori on pyytänyt minut kertomaan suomalaisesta koulujärjestelmästä kursseilleen. Suostun tietenkin, koska tykkään tehdä powerpointeja. Täällä suomalainen peruskoulu PISA-tuloksineen on hitti. Viikoittain joku tulee kysymään elämästäni suomalaisena opettajana tai kertoo, että pikku Suomi on ollut taas esimerkkinä jollain Education and American bla blab blaah -nimisellä kurssilla. Siinä sitten nyökyttelen, että kyllä, tasa-arvo tarkoittaa Suomessa eri asiaa kuin Amerikassa ja että kyllä, kyllä, opettajuus on oikeasti tykätty ammatti, jota varten tarvitsee maisterin tutkinnon.

Ja kyllä, kyllä, kyllä, olkaamme siis Suomessa ylpeitä koulustamme!


8.  Olen myös koettanut puhua suomen kielen i-monikosta.

Introduction to Finnish -kurssi on harjoittellut monikon partitiivin käyttöä kirjoittamalla totuuksia ja puolitotuuksia ja kommentoimalla kavereiden tekstejä. 


Alla otos kurssilaisten mielipiteistä:

a) Kaikki suomalaiset filmit on outoja.
b) Kaikki Tim Burtonin filmit on iloisia.
c) Kaikki Star-Trek fanit on nörtteja.
d) Kaikki ruotsalaiset naiset on kauniita.
e) Kaikki venäläiset on vihaisia.
f) Kaikki huonet opiskelija-asuntoloissa on pieniä.
g) Kaikki kissat on kamalia.
h) Kaikki koirat on kivoja.
i) Kaikki lapset on äänekkäitä.
j) Kaikki ihmiset Ohio Statesta on ärsyttäviä.
k) Kaikki Chicago-fanit on huonoja.
l) Kaikki karhut on köyhiä.
m) Vompatit on tosi pieniä.
n) Kaikki ihmiset on hotdogeja. <-- metafora
o) Kaikki ravintolat on kaliita. 
p) Kaikki lamput on kauniita.
q) Kaikki suomenkurssilaiset on tomattifaneja.

On ne vaan vitsikkäitä.


9. Olen ottanut osaa urheilukilpailuun.

Sisu, baby! Eilen juoksin Hoosier Half Marathonin. Se oli mäkisin puolimaraton, jonka olen koskaan juossut. Reitti kiersi kaupungin ympäri ja kävi jopa maissipellolla. Kaupunkilaiset kerääntyivät suurin joukoin reitin varrelle hurraamaan ja heiluttamaan muun muassa "I like big runs and I can not lie" -kylttejä. Tapahtuma oli suosittu, ja maraton-ohjeissa keskityttiin reitin kuvailun sijasta autojen parkkipaikan kuvailuun. Juoksun jälkeen osallistujille tarjoiltiin baageleita, hilloa, tuorejuustoa ja maapähkinävoita. 

Tädit tykittää


10. Minua(kin) on ärsyttänyt Indianan osavaltion uusi uskonnonvapauden palauttamislaki, joka antaa oikeuden syrjiä vähän lisää ja joka on aiheuttamansa kohun vuoksi päässyt Suomenkin uutisiin. 

Indiana rainbow despite the stupid governor

Keväthalauksia!

Ellu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti